Santuari del Miracle, Solsonès

Entorn

El Santuari del Miracle és una finestra oberta al pre-pirineu català. Hi podràs observar el Port del Comte, el Pedraforca, la Serra del Verd… I des del punt més alt, el turó de Sant Gabriel, podràs distingir també la serralada de Montserrat.


La bellesa de l’entorn

El Santuari del Miracle està situat a 830 m d’altitud en l’altiplà de la Catalunya central i té a l’horitzó tota la serralada prepirinenca.

Pertany a la comarca del Solsonès, al municipi de Riner. L’entorn és agrícola i forestal, sense nuclis urbans excepte la capital, Solsona, a 12 km del Santuari. La població, doncs, viu disseminada en aïllades masies que donen a aquest territori un tret ben particular, fins al punt que la del Solsonès és anomenada la comarca de les mil masies.

Cada època de l’any el paisatge presenta unes tonalitats ben contrastades: el mosaic dels camps de cereals –blat i ordi sobretot, ara verd ara groc– i les vinyes, amb les zones boscoses de rouredes les quals rebrotaren després de l’incendi del 1998 que afectà tota la zona; s’hi troben també pinedes de pi pinassa que se salvaren de les flames.

Per gaudir de l’entorn i descobrir el paisatge només cal recórrer els senders que surten del Santuari. Pel camí us trobareu indrets destacables com els que us detallem tot seguit. 

Capella de Sant Gabriel. Petita capella del s. XV situada Dalt del turó de Sant Gabriel (859m). És d’una sola nau i no té absis. El parament és de pedres regulars i rectangulars, col·locades en filades. La capella que fou construïda abans que la del Santuari. Està dedicada actualment a Sant Gabriel.

El Mirador de Sant Gabriel. El mirador forma part d’una ruta senyalitzada en el marc del projecte “El Miracle, història recent d’un paisatge dinàmic” que es va fer per veure el canvi de paisatge després del gran incendi forestal de 1998 al Miracle, fruit de les experiències i testimonis dels veïns i visitants de la zona. Des del mirador es pot veure la regeneració ecològica que hi ha hagut. És una bona manera d’interpretar el paisatge i reforçar-ne el caràcter dinàmic i social.

El Roc de la Mare de Déu. El poblament de la regió remunta als temps prehistòrics; en són prova els testimonis megalítics que indiquen la presència de l’home des del període eneolític. N’és un exemple el megàlit anomenat el “Roc de la Mare de Déu”, actualment en restauració, que s’ubica al turó de Sant Gabriel, a uns metres de l’ermita. 

Bassa del miracle El pantà (o bassa) del Miracle. és un punt d’observació d’aus i una zona humida de gran riquesa situada a uns 500 metres del conjunt monumental. Actualment està restaurada gràcies al Grup Natura del Solsonès, juntament amb Geosilva i el Santuari del Miracle. És una bassa temporal d’origen antròpic construïda originalment per abastir d’aigua les necessitats del monestir del Miracle, mitjançant la recollida de les aigües de pluja de l’escorrentia. Actualment té ús ramader i ha esdevingut un espai humit de rellevància per amfibis i aus aquàtiques, de les que podem observar el cabusset (Tachybaptus ruficollis) o la gallineta d’aigua (Gallinula chloropus). La bassa del Miracle compta amb un petit grupet de tamarius (Tamarix sp.) al voltant de la mateixa.

L’espai està degudament senyalitzat amb plafons interpretatius i disposa d’un observatori de fauna.

Font del Bisbe. Font que trobem al costat del GR-7 que du a Solsona. Enclotada i a peus d’una rasa, era una parada típica per a molts visitants i veïns del Miracle, per a dinar, fer fontades o simplement anar-hi a jugar. Avui la trobem entre arbres de ribera i alguna pinassa que sobrevisqué al gran incendi de 1998.

El Santuari està ubicat dins d’un Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya.

L’Espai Natura de Riner. És un petit espai museïtzat que mostra la riquesa natural de la comarca, la fauna i la flora. El personatge que guia el recorregut per l’exposició és la Somereta del Miracle, un ortòpter endèmic en perill d’extinció que només es troba en alguns punts del Pirineu català i que va ser un dels motius per incloure el Miracle dins del Pla d’espais d’interès natural (PEIN). Aquest centre d’interpretació es troba a la Casa Gran del Santuari del Miracle i compta amb tres sales expositives: una dedicada als Espais Naturals Protegits del Solsonès, una altra sobre la flora i fauna presents en tots els hàbitats del Solsonès i una darrera dedicada al naturalista i veí de Riner dels anys 70 Florenci Codina. S’hi pot observar els aparells i les tècniques utilitzades en aquell temps per l’estudi dels insectes coleòpters, que en va arribar a col·leccionar uns 700 i que han estat cedits per la seva família per aquesta exposició així com diversos objectes personals d’aquest singular estudiós de la natura. 

Foto ©David Guitart

L’Espai Barroc. Ubicat a la Casa Gran aquest espai situa el visitant en l’època barroca, tant en l’àmbit europeu com català. Mostra amb plafons explicatius el que va representar i comportar el barroc, i en quin context va sorgir i desaparèixer. A més, hi ha un audiovisual de gran format que mostra el ric repertori escultòric i pictòric de la comarca del Solsonès.